Sernik na zimno w wiosennych kolorach, z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę jagodową i brzoskwiniową rozpuszczamy w osobnych miskach, po 1 szklance wrzątku na galaretkę.
2.Jedno opakowanie mascarpone miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową i wylewamy ostrożnie (gdy masa będzie zbyt płynna biszkopty się nam podniosą i będą pływać) do tortownicy (u mnie 26cm) wyłożonej okrągłymi biszkoptami (tortownicę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Podobnie postępujemy z drugim opakowaniem serka miksując go z galaretką jagodową.
4.Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobniutką kosteczkę. Przekładamy do rondelka, podlewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości, blendujemy na gładki mus. Następnie wsypujemy galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
5.Lekko jeszcze ciepły mus jabłkowy wykładamy na nasz sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, aby stężał.
Komentarze