Sernik na zimno truskawkowo - rabarbarowy

5 (175 ocen)

Niezbyt słodki deser z pierwszymi wiosennymi owocami

Składniki:

  • Spód:
    80 g ciastek maślanych
    30 g płatków migdałowych
    50 g miękkiego masła

    Ser:
    400 g twarogu sernikowego
    250 g serka mascarpone
    200 ml kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl wody

    Galaretka:
    6 truskawek
    3 łodygi rabarbaru
    3 łyżki cukru
    1 galaretka truskawkowa
    1 szkl wody

    Dodatkowo:
    9 truskawek
    migdały i truskawki do dekoracji

    Tortownica 21 cm
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno truskawkowo - rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód 1. Herbatniki zmielić z migdałami, wymieszać z masłem i wsypać do tortownicy. Wyrównać i docisnąć szklanką z prostym dnem. Wstawić do lodówki.
  • Tortownica 2. 9 truskawek przeciąć i umieścić dookoła tortownicy.
  • Ser 3. Sery, cukry i kremówkę zmiksować do połączenia. Żelatynę namoczyć i po napęcznieniu wstawić do gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia. Wlać do sera, szybko połączyć i wylać do przygotowanej tortownicy.
  • Galaretka 4. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki 1.5 cm, dodać cukier i wodę, gotować 4 minuty, następnie dodać pokrojone w grubą kostkę truskawki. Zdjąć z ognia dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą galaretkę wylać na ser i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować