Sernik na zimno "straciatella" z masą krówkową i migdałami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mój przepis na pyszny, rozpływający się w ustach sernik na zimno z dodatkiem czekolady, migdałów i masy krówkowej. Spód stanowią pokruszone ciasteczka "oreo". Deser nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Polecam.

Składniki:

  • -1 kg twarogu sernikowego
    -100 g płatków migdałów
    -100 g mlecznej czekolady
    -200 g masy krówkowej
    -250 g ciasteczek typu "oreo"
    -4 łyżki cukru trzcinowego
    -7 łyżeczek żelatyny
    -9 łyżek zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno "straciatella" z masą krówkową i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka (razem z nadzieniem) dokładnie kruszymy. Układamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Dociskamy.
  • 2. Ser wrzucamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy i 1 łyżkę masy krówkowej. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej i powoli, ciągle miksując dodajemy do sera. Masę serową dzielimy na dwie części.
  • 4. Połowę masy ostrożnie wykładamy na pokruszonych ciasteczkach. Wygładzamy. Wykładamy masę krówkową i znów wygładzamy.
  • 5. Do drugiej połowy masy serowej wsypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladę (1 łyżkę czekolady zostawiamy). Mieszamy. Wykładamy na masie krówkowej i wygładzamy.
  • 6. Na wierzchu sernika układamy dociskając migdały i wysypujemy pozostałą czekoladę. Wkładamy na noc do lodówki, by stężał. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować