Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Truskawki to moje ulubione owoce o tej porze roku, a sernik na zimno to doskonały, lekki deser na gorące dni, połączenie tych dwóch rzeczy, niebo w "gębie";)

  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki świeże z szypułkami/duże: 0.5 kilograma
    - margaryna Kasia: 25 gramów
    - serek homogenizowany waniliowy: 400 gramów
    - jogurt truskawkowy: 500 gramów
    - galaretka truskawkowa-opakowanie: 2 opakowania
    - Żelatyna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 1. Dokładnie wysmarować formę margaryną Kasia.
    W 250 ml wrzącej wody rozpuścić 1 galaretkę truskawkową i 2 łyżki żelatyny. Ostudzić. W między czasie umyć truskawki, odszypułkować, podzielić na 2 części, jedną część pokroić w kostkę, drugą w plasterki, zostawić jedną dużą truskawkę.
    Do miski przełożyć serek homogenizowany waniliowy i jogurt truskawkowy, dokładnie wymieszać, dodać truskawki pokrojone w kostkę, równomiernie je połączyć, dodać lekko tężejącą galaretkę, zamknąć pokrywę, postawić w lodówce tak by kominek był u góry. Rozpuścić drugą galaretkę w 350 ml wrzącej wody, ostudzić, poczekać aż lekko będzie tężeć. Wyciągnąć sernik z lodówki, delikatnie wyciągnąć kominek z formy, w jego miejsce włożyć pokrojone w plasterki truskawki, zalać galaretką, na środku położyć całą truskawkę. Delikatnie rozlać resztę galaretki po bokach ciasta, tak by powstał galaretkowy pasek, zamknąć formę i ponownie wstawić sernik do lodówki, aby wszystko dokładnie stężało. Sernik wyciągnąć, otworzyć delikatnie formę, aby dostało sie po bokach powietrze i sernik odkleił się od ścianek, za pomocą szerokiego noża przełożyć go na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować