Sernik na zimno na jogurtach greckich

4.5 (147 ocen)

Nie jestem pewna, czy sernik jest odpowiednią nazwą dla tego delikatnego i lekkiego jak piórko ciasta. Ale niech już tak zostanie!.Jest to raczej wspaniały, truskawkowy mus o bardzo przyjemnej, delikatnej konsystencji. Smakuje na prawdę cudownie.

Składniki:

  • 500 g truskawek
    500 g jogurtu greckiego
    200 ml śmietanki kremówki
    100 g biszkoptów okrągłych
    4 łyżki cukru pudru *
    6 płaskich łyżeczek żelatyny
    1/3 szklanki wody
    Wierzch:
    200 g jogurtu greckiego
    200 g serka philadelphia
    3 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na zimno na jogurtach greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy blenderem na mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy na bok. Do dużej miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder, mus truskawkowy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie niewielkim strumieniem dodajemy do masy żelatynę i mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Delikatnie wylewamy masę truskawkowo-jogurtową i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa stężeje.
    Wierzch:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do ostudzenia. Serek przekładamy do miski, dodajemy jogurt, cukier puder i mieszamy. Niewielkim strumieniem dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc, aby dobrze stężał.
    * cukru oczywiście można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców oraz własnych upodobań.

Porady

Moje rady: – użyłam tortownicy o wymiarach 26 cm. Można użyć mniejszej np. 24 cm. Sernik będzie wtedy nie co wyższy. – truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami – nie zrażajcie się sporą ilością żelatyny. Jogurt grecki jest rzadszy od sera, do tego mus truskawkowy, który również jest płynny. Więc większa ilość żelatyny jest niezbędna. Sernik za to jest mniej kaloryczny od tego klasycznego, zrobionego z sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować