sernik na zimno na gotowanych jajkach

2.33 (3 ocen)

  • 6 godz. 40 min

dzieci go uwielbiają, szybki i łatwy w wykonaniu

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 3 jajek
    • 1/2szkl mąki wrocławskiej
    • 1/2szkl mąki ziemniaczanej
    • 1łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 szkl cukru
    • Po 1 łyżeczce wody i oleju
    Masa serowa:
    • 1 kilo twarogu z wiaderka
    • 8 jajek ugotowanych na twardo
    • 1 kostka masła
    • 1 olejek cytrynowy
    • 1 szkl cukru pudru
    Dodatkowo :
    • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno na gotowanych jajkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Jajka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek z cukrem oraz szczyptą soli dodać żółtka, olej i wodę oraz powoli mąkę. Ciasto wylać na blachę ( 26 cm *30cm) wyłożoną pergaminem. Piec ok 15-20 min w temp 180
    Masa serowa:
    Mało utrzeć na puszysta masę z cukrem pudrem i olejkiem cytrynowym. Jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do utartego masła dodawać na przemiennie jajka i twaróg.
    2 galaretki rozpuścić w 3 szkl wody.
    Na zimny biszkopt wyłożyć masę serową. Schłodzić ok 1 godziny. Potem na masę serową wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić kolejne 3 - 4 godziny.

Porady

do galaretki można dodać swój ulubiony owoc zamiast piecz biszkoptu można użyć herbatniki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować