Sernik na zimno na gotowanych jajkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek z cukrem oraz szczyptą soli dodać żółtka, olej i wodę oraz powoli mąkę. Ciasto wylać na blachę ( 26 cm *30cm) wyłożoną pergaminem. Piec ok 15-20 min w temp 180
Masa serowa:
Mało utrzeć na puszysta masę z cukrem pudrem i olejkiem cytrynowym. Jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do utartego masła dodawać na przemiennie jajka i twaróg.
2 galaretki rozpuścić w 3 szkl wody.
Na zimny biszkopt wyłożyć masę serową. Schłodzić ok 1 godziny. Potem na masę serową wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić kolejne 3 - 4 godziny.
Porady
do galaretki można dodać swój ulubiony owoc
zamiast piecz biszkoptu można użyć herbatniki
Komentarze