Tortownica o średnicy 26cm lub
silikonowe foremki ok. 18 - 20 sztuk o pojemności ok. 150ml
Masa kokosowo – serowa:
1 kg sera z wiaderka z wanilią
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka żelatyny
100g kokosu
Biszkopty do wyłożenia tortownicy ok 10 - 15 sztuk
Sernik na zimno ,,malinowy chruśniak'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kokosowo – serowa: Galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szkl wrzątku. Tężejącą ucierając mikserem na najwyższych obrotach połączyć z serem. Miksować ok. 5 minut. Pod koniec dosypać kokos.
2.Masa malinowa: Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę i maliny. Krótko zmiksować. Do tortownicy wyłożonej biszkoptami wylewać najpierw masę serową, a później malinową. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
3.Jeśli robimy we foremkach to wlać najpierw masę kokosowo – serową, a na wierzch wyłożyć masę malinową. Chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Komentarze