Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jestem uczniem ostatniej klasy liceum, odkąd go spróbowałem często robię ten deser dla rodziny i znajomych.

  • 30 min

Składniki:

  • *1 galaretka pomarańczowa
    *1 galaretka truskawkowa
    *1 galaretka agrestowa
    *3 serki homogenizowane,waniliowe
    *20 dag śmietany
    *3 białka
    *6 łyżek cukru pudru
    *6 łyżeczek żelatyny

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Żelatynę wymieszaj z małą ilością zimnej wody i odstaw aż spęcznieje.Stale mieszając rozpuść ją podgrzewając na bardzo małym ogniu.
  • 3. Śmietanę ubijna sztywno z cukrem pudrem.Podziel na trzy porcje,każdą wymieszaj z jednym serkiem.
  • 4. Białka także ubij na sztywno i podziel na trzy części.Każdą porcję masy serowej wymieszaj z porcją piany.Jedną porcję masy serowej wymieszaj z 1/3 rozpuszczonej żelatyny .
  • 5. Rozsmaruj w tortownicy, schłódź a gdy stężeje zalej galaretką.Wstaw do lodówki. W ten sam sposób przygotuj kolejne porcje masy serowej i galaretki.

Porady

Aby przyspieszyć efekt stężenia masy w tortownicy można wystawić ją na świeże powietrze np.na balkon. Niska temperatura w okresie zimowym przyspieszy zastyganie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy