To nasze rodzinne ciasto. Uwielbia je mój mąż i 4-letni synek Mateusz.
Składniki:
● 80 dag twarogu
● 40 dag cukru
● po kilka kropli esencji pomarańczowej i waniliowej
● 1/2 łyżeczki żelatyny
● 600 ml śmietany 30-proc.
● 1 op. petitek
● 1 galaretka o dowolnym smaku
● 2 duże pomarańcze
Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg mielimy, mieszamy
z cukrem i esencją pomarańczową.
400 ml kremówki ubijamy
z cukrem i esencją waniliową.
Dodajemy do sera
i mieszamy. Żelatynę rozpuszczoną
w wodzie łączymy
z pozostałą śmietaną i mieszając,
wlewamy do sera.
2.Petitki układamy na blasze,
wylewamy ser, układamy
cząstki pomarańczy i wstawiamy
do lodówki. Na koniec
zalewamy tężejącą galaretką.
Komentarze