Przepis dostałam od babci. Sernik jest bardzo prosty do przygotowania, i do tego bardzo ale to bardzo smaczny;-) a do tego cudownie wyglada.
40 min
Składniki:
4 galaretki (wybrane smaki)
biszkopty długie czekoladowe
5 serków waniliowych homogenizowanych po 250 g
kilogram truskawek
cytryna do nasączania biszkoptów
Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. spód tortownicy wyłóż biszkoptami
2. wyłożone biszkopty nasącz sokiem z cytryny
3.następnie przygotuj po kolei galaretki według przepisu na opakowaniu. Zamiast 0,5 litra wody użyj tylko 1 szklanki.
4. do każdej rozpuszczonej galaretki dodaj po 1,5 opakowaniu serka waniliowego,i zamieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. I tak każdą kolejna galaretkę.
5.na biszkopty wylej jedną porcje galaretki i wstaw do zastygniecia do zamrażalnika na 10 minut.
6. do jednej porcji galaretki dodaj okolo 20g pokrojonych truskawek i kolejno wylewaj na zastygnięta masę.
7. i tak z kolejnymi porcjami.
na sam koniec pokrój resztę truskawek i wyłóż nią zastygniętą ostatnią masę, zalej zwykłą galaretką i wstaw do zastygniecia do lodoki.
smacznego.
Porady
do przygotowania galaretki użyj tylko 1 szklanki gorącej wody
Komentarze