Sernik na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na spód sernika umieszczamy w misie robota kuchennego zaopatrzonego w nożyki, siekamy do momentu, aż masa zamieni się w "mokry piasek". Przekładamy do tortownicy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia (boków wykładać nie trzeba) i dokładnie dociskamy do dna.
2.Misę robota wycieramy i umieszczamy w niej twaróg wraz z mascarpone. Uruchamiamy i miksujemy do momentu, aż twaróg będzie gładki (dzięki temu nie trzeba wcześniej mielić twarogu), dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie miksujemy.
Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy około 40 minut. Środek ciasta powinien być sprężyty w momencie uciśnięcia, ale nie twardy. Patyczkiem nie ma co sprawdzać, bo kiedy on byłby suchy, to ciasto byłoby przepieczone i równie suche, jak patyczek...
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
3.Wierzch można polać polewą czekoladową lub delikatnie posypać zieloną herbatą, ale to nie każdemy może przypaść do gustu...
Komentarze