Sernik na zielono

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik w optymistycznym, zielonym kolorze. Smaczny i łatwy w przygotowaniu.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPóD:
    - ciastka owsiane: 160 gramów
    - masło: 60 gramów
    MASA SEROWA:
    - twaróg: 500 gramów
    - mascarpone: 250 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - jaja: 3 sztuki
    - herbata zielona Matcha: 2 łyżeczki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Herbaty

Sernik na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód sernika umieszczamy w misie robota kuchennego zaopatrzonego w nożyki, siekamy do momentu, aż masa zamieni się w "mokry piasek". Przekładamy do tortownicy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia (boków wykładać nie trzeba) i dokładnie dociskamy do dna.
  • 2. Misę robota wycieramy i umieszczamy w niej twaróg wraz z mascarpone. Uruchamiamy i miksujemy do momentu, aż twaróg będzie gładki (dzięki temu nie trzeba wcześniej mielić twarogu), dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie miksujemy.

    Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy około 40 minut. Środek ciasta powinien być sprężyty w momencie uciśnięcia, ale nie twardy. Patyczkiem nie ma co sprawdzać, bo kiedy on byłby suchy, to ciasto byłoby przepieczone i równie suche, jak patyczek...

    Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 3. Wierzch można polać polewą czekoladową lub delikatnie posypać zieloną herbatą, ale to nie każdemy może przypaść do gustu...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Mascarpone Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować