Sernik "na tarce"

4.5 (200 ocen)

  • 40 min

Bardzo dobry, kremowy sernik.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    40 dag mąki
    20 dag cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki kakao
    2 żółtka
    15 dag margaryny

    ser:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 szkl cukru
    olejek pomarańczowy
    1 łyżeczka proszku
    0,5 kostki masła
    rodzynki, skórka pomarańczowa


Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik "na tarce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Podzielić na 2 części.Zawinąć w folię. Włożyć do zamrażarki.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, mąkę ziemniaczaną i cukry.Dokładnie utrzeć.dodać sok z cytryny, skórkę pomarańczową i rodzynki.Ubić sztywną pianę.Dodać do sera, wymieszać.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Starkować jedną część ciasta. Wyłożyć ser i przykryć drugą, starkowaną częścią ciasta.Piec 1 godz. w temperaturze 190*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować