Sernik na spodzie wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Ciasta włożyć na 2 godz. do lodówki.
Masa: masło utrzeć z cukrami i żółtkami na puszystą masę, dodać ser - dokładnie wymieszać. Następnie dodać budyń i rodzynki, wymieszać. 7 białek ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 40x24 cm dobrze natłuścić, wysypać tartą bułką, wyłożyć jasnym ciastem, posypać cienką warstwą bułki tartej i rozłożyć wydrylowane wiśnie. Przykryć startym jasnym ciastem. Następnie wylać masę serową. Ubić pianę z 4 białek z cukrem na sztywno, wymieszać z kisielem. Wyłożyć na masę serową. Pozostałe jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzch. Piec w temp.180 stopni 1 godzinę. Po wystudzeniu posypać grubo cukrem pudrem.
Porady
Wierzch ciasta można udekorować wiórkami czekoladowymi.
Komentarze