Sernik na spodzie wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne połączenie owoców z ciastem kruchym i serem. Placek jest pyszny i kolorowy a owoce do ciasta pochodzą z mojej działki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka octu
    2 łyżki kakao
    1/2 litra wydrylowanych wiśni
    bułka tarta
    Masa serowa:
    75 dag sera
    1/2 kostki masła
    30 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    7 żółtek
    10 dag rodzynek
    1 budyń waniliowy
    Ponadto:
    4 białka
    8 dag cukru
    kisiel wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na spodzie wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Ciasta włożyć na 2 godz. do lodówki.
    Masa: masło utrzeć z cukrami i żółtkami na puszystą masę, dodać ser - dokładnie wymieszać. Następnie dodać budyń i rodzynki, wymieszać. 7 białek ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
    Blachę o wymiarach 40x24 cm dobrze natłuścić, wysypać tartą bułką, wyłożyć jasnym ciastem, posypać cienką warstwą bułki tartej i rozłożyć wydrylowane wiśnie. Przykryć startym jasnym ciastem. Następnie wylać masę serową. Ubić pianę z 4 białek z cukrem na sztywno, wymieszać z kisielem. Wyłożyć na masę serową. Pozostałe jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzch. Piec w temp.180 stopni 1 godzinę. Po wystudzeniu posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

Wierzch ciasta można udekorować wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

SERNIK CAPPUCCINO Z MUSEM WIŚNIOWYM NA SPODZIE BROWNIE

To może cię zainteresować