• Sernik na plackach miodowych

    Autor: Piotr Zalewski, Lublin

  • Mam 28 lat, moją specjalnością są ciasta, które smakują szczególnie mojej siostrzenicy. Sernik jest pyszny, przepis dostałem od mamy.

  • Sernik na plackach miodowych

    Składniki

    Ciasto:
    ● 4 szkl. mąki pszennej
    ● łyżeczka sody
    ● 2 łyżki miodu
    ● 5 dag margaryny
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 jajka
    ● 1 szkl. cukru
    Masa serowa:
    ● 1 kg białego sera
    ● 25 dag margaryny
    ● 2 szkl. cukru pudru
    ● 2 jajka
    ● op. cukru waniliowego
    ● skórka z cytryny
    ● 4 łyżki mleka
    ● 5 dag mąki ziemniaczanej

  • Sposób przygotowania

    1.

    Miód i margarynę podgrzewamy, dodajemy śmietanę, mąkę i sodę, mieszamy. Jajka ubijamyz cukrem i zagniatamy z masą miodową na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na 4 cienkie placki i pieczemy 10-15 minut w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 24 cm) w temp. 180 °C.

    2.

    Ser przepuszczamy przez maszynkę. Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami, mieszamy z serem, dodajemy cukier waniliowy. Masę wkładamy do garnka i gotujemy 10 minut. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z mlekiem i startą skórkę z cytryny.

    3.
    Sernik na plackach miodowych - krok 3

    Ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

  • Rady

    ● Placki warto upiec znacznie wcześniej, wtedy gorąca masa serowa będzie wolniej wsiąkać.
    ● Do masy serowej można dodać namoczone w rumie i osączone rodzynki.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, masa serowa, placki miodowe
  • 4 komentarze

    • WeronikaCh
      2012-10-22T07:00:04+02:00 WeronikaCh
      Uwielbiam takie ciasta,akurat piję kawę i przydałby mi się kawałeczek;)
    • Gość
      2013-12-03T20:52:08+01:00 gość IP: 83.31.*.*
      a do czego taśmietanę dodajemy
    • Gość
      2013-12-21T13:42:19+01:00 Metalka (gość) IP: 31.41.*.*
      Śmietanę dodajemy do ciasta.
    • Gość
      2014-04-17T16:00:49+02:00 pln1985 (gość) IP: 164.126.*.*
      To mój ulubiony sernik. Piekę go wg tego przepisu, odkąd tylko wydana była gazetka PP z nim. Kiedyś podczas świąt pochwaliła go nawet znajoma moich rodziców, prowadząca znaną w naszym mieście cukiernię :-)

Autor: Piotr Zalewski, Lublin

RedakcjaPP 5912

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-10T14:05:21+02:00

1393 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_02-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »