• Sernik na orzechowym spodzie

    Dodane przez: olencja-23

  • Aksamitny sernik o delikatnym posmaku orzechowym jest wspaniałym pomysłem na deser. Kremowa masa serowa na orzechowym spodzie, pokryta polewą z białej czekolady rozpływa się w ustach za każdym razem pozostawiając niedosyt. Orzechowy spód dodaje sernikowi charakteru, sprawiając, że smakuje wybornie.

  • Składniki

    Spód:
    150 g herbatników
    60 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g cukru
    80 g masła

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    6 jajek
    250 g cukru
    200 g śmietany 18%
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki mąki
    cukier waniliowy

    Polewa:
    150 g białej czekolady
    2 - 3 łyżki śmietany 18%

  • Sposób przygotowania

    1.

    Spód: Herbatniki kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy mielone orzechy, cukier, masło i wyrabiamy. Powstaje tłusta sypka masa. Masę wykładamy na dno blaszki (21x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Pieczemy ok. 10-15 min w temp. 175°C.

    2.

    Masa serowa: W czasie pieczenia spodu ubijamy całe jajka z cukrem, następnie dodajemy stopniowo ser i śmietanę i chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy przesiany przez sitko budyń z mąką i delikatnie mieszamy.

    3.

    Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w kąpieli wodnej ok. 1 godz. w temp. 175°C. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie wierzch patyczkiem (nie wbijamy patyczka w sernik, bo nie jest to miarodajne) - wierzch ma być sztywny, a jeśli jest dalej płynny wydłużamy czas pieczenia.

    4.

    Sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (usuwając kąpiel wodną), a następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

    5.

    Polewa: Pokruszoną białą czekoladę przekładamy do szklanej miski, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę wylewamy na ostudzony sernik.

    6.

    Sernik wkładamy do lodówki co najmniej na 12 godz., a najlepiej na noc, po tym czasie zyskuje najlepszy smak.

    7.

    Smacznego!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, Sernik, orzechy, biała czekolada
  • Polecamy:

  • 10 komentarzy
    • Titka1987
      2013-05-03T21:04:13+02:00 Titka1987
      pycha wygląda. biorę przepis :)
    • BonAppetitMalgorzata
      2013-05-03T21:40:42+02:00 BonAppetitMalgorzata
      ja też kradnę przepis :)
    • Dominika Hura
      2013-05-04T13:49:27+02:00 Dominika Hura
      wygląda smakowicie ...... :)))
    • olencja-23
      2013-05-05T10:00:58+02:00 olencja-23
      Zachęcam, jest naprawdę pyszny :)
    • czarrna
      2013-05-05T19:13:48+02:00 czarrna
      Sernik wygląda bajecznie :)
    • Gość
      2014-12-27T20:55:19+01:00 gość IP: 91.246.*.*
      Mąka pszenna czy ziemniaczana? Budyń mały tzn. na 1/2 l mleka czy duży na 3/4 l mleka?
    • Gość
      2014-12-28T18:57:19+01:00 gość IP: 91.246.*.*
      Proszę o odpowiedź. Chcę go upiec na Nowy Rok, bo wygląda bardzo apetycznie.
    • Gość
      2014-12-28T20:36:01+01:00 olencja-23 (gość) IP: 109.207.*.*
      Użyłam mąki pszennej, choć ziemniaczana też jak najbardziej się nada. Budyń na 1/2 l mleka.
    • Gość
      2016-01-04T14:33:32+01:00 gość IP: 94.254.*.*
      Ciasto trzeba koniecznie piec w kąpieli wodnej? Nigdy tego nie robiłam i nie bardzo wiem jak się zatopić zabrać?!
    • Gość
      2016-01-04T21:54:13+01:00 olencja-23 (gość) IP: 84.38.*.*
      Pieczenie w kąpieli wodnej polega na tym, że formę z sernikiem wstawiamy normalnie do piekarnika, a na ruszcie poniżej umieszczamy naczynie o dużej powierzchni wypełnione gorącą wodą i pieczemy razem.
      W przypadku tego sernika kąpiel wodną można pominąć, jednak zapewnia ona, że sernik jest bardziej wilgotny i równy.

Dodane przez: olencja-23

olencja-23 8

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-05-03T20:49:30+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »