Sernik na murzynku

5 (191 ocen)

pyszne ciasto kakaowo serowe

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kostki miękkiej margaryny Kasi
    1/2 szkl cukru.
    1 cukier wanilinowy Dr Oetkera

    800 g sera białego półtłustego mielonego
    1 szkl cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera
    6 jajek
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta :

    Margarynę utrzeć na puch z cukrem , cukrem wanilinowym oraz żółtkami .
    Mąkę , proszek i kakao dodawać stopniowo ciągle mieszając .
    Białka ubić ze szczyptą soli , dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia .
    Przelać ciasto .
  • image-273wqhv 3. Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut.
  • image-06hxbbb 4. Wykonanie masy serowej;

    Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym, i żółtkami .
    Dodać budyń i wymieszać mikserem.
    Białka ubić ze szczyptą soli .
    Dodawać stopniowo do sera i delikatnie wymieszać łyżką.
  • image-18ycb4d 5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
    Przełożyć upieczony murzynek .
    Na murzynek wyłożyć masę serową.
  • 6. Piec w temp 180 st około 50 minut. ( zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc czas pieczenia może być troszkę krótszy lub dłuższy , )
  • image-0b9fhbp 7. Wierzch sernika udekorować według uznania. Ja swój polukrowałam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować