Sernik na migdałowym spodzie z borówkami

4.5 (158 ocen)

Lekki sernik na migdałowym spodzie z pysznym musem borówkowym.

Składniki:

  • Spód
    300 g migdałów mielonych
    150 g masła
    Masa serowa
    1 kg twaróg półtłusty
    1,5 szk oleju
    1 szk cukru
    1 szk mleka
    2 całe jajka
    4 żółtka
    2 budynie waniliowe
    200 g borówki amerykańskiej
    2 łyżeczki mąki pszennej
    Mus
    300 g borówki amerykańskiej
    4 łyżki cukru
    3 łyżeczki konfitur fix
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na migdałowym spodzie z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: masło rozpuścić,ciepłe wlać do migdałów i wymieszać.Masę rozłożyć równomiernie na spód tortownicy i docisnąć. Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do twarogu dodać olej,cukier,mleko,jajka,żółtka i budynie w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Wylać połowę masy na spód migdałowy posypać połową borówek, wylać resztę masy serowej i na górę posypać resztę borówek. Borówki oprószyć mąką i wymieszać.

    Tortownicę od dołu obłożyć folią aluminiową (może w czasie pieczenia skraplać się masło i przypalać w piekarniku) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 60 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia. Mus: do borówek dodać konfitur fix cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 min, zdjąć i wystudzić. Mus wylać na zimny sernik. Tortownic o średnicy 28 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować