Dodatek truskawek, jagód i czereśni doskonale pasuje do tego sernika,ciasto pachnie owocami i ma wspaniały smak.Upiekłam na dużej blaszce i ciasto poszło jak świeże bułeczki.
2 godz.
Składniki:
Blaszka:25/35
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
110 g margaryny
100 g cukru kryształu
3 łyżki kakao
Masa serowa
1 kg sera na sernik
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 budyń waniliowy
3 łyżki ziemniaczanej
200 g margarynę
1/2 szklanki jagód
1 szklanka czereśni
1 szklanka truskawek
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Do dekoracji:
250 ml śmietanki (36%)
3 łyżki cukru pudru
owoce
Sernik na kruszonce z owocami i biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę i kakao przesiej przez sitko,dodaj cukier posiekaną margarynę i zagnieć kruszonkę,po czym pokrusz ją dłońmi na całą długość blaszki.
2.Margarynę roztop i lekko przestudź.
Żółtka utrzyj z cukrem,wlej roztopioną margarynę i dalej ucierając,dodawaj po łyżce sera i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem.Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
Masę serową wyłóż na kruszonkę.
Owoce umyj z czereśni usuń pestki,z truskawek szypułki i rozłóż na masie serowej.
3.Białka ubij na sztywno dodając cukier,a następnie po jednym żółtku i olej,dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj,
Ciasto wylej na masę sernikową i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz 1 godzinę.
Studź przy uchylonym piekarniku.
4.Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
I wraz z owocami ozdób ciasto.
Komentarze