sernik na kruszonce

4.49 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Podczas przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia lat temu.Lubię "odkurzać" takie stare przepisy, bo dzięki nim czuję się jak dziecko na herbatce u babci

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 23*23 cm
    Składniki:
    na kruszonkę:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    120 g masła
    4 łyżki soku z pomarańczy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę serową:
    750 g sera na sernik
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki masła
    4 łyżki soku z pomarańczy
    3 łyżki kaszy manny
    1 opakowanie budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik na kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się (ale nie zagniatać jak ciasto). Połowę przełożyć na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będzie rumiana czyli około 10-12 minut.
  • 2. W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać żółtka i ser. Następnie wsypać budyń i kaszę mannę, wlać sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć ją do foremki i posypać resztą kruszonki. Piec w 180*C około godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na pół godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować