CIASTO :
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
100 g margaryny
50 g smalcu
1 jajko
10 g śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA :
1200 g trzykrotnie mielonego sera
1 szklanka cukru
250 g margaryny
7 żółtek
5 białek
2 opakowania cukru waniliowego po 16 g
2 opakowania budyniu waniliowego
PONADTO :
tłuszcz i bułka tarta do formy
Sernik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) składniki ciasta połączyć wyrobić na stolnicy
2) ciasto włożyć do lodówki na 3 godziny a następnie ponownie przez kilka minut wyrobić na stolnicy
3) ciasto rozwałkować wyłożyć na natłuszczoną obsypaną bułką tartą blaszkę ciasto podpiec na złoty kolor
4) margarynę utrzeć z żółtkami oraz z cukrami dodać twaróg ubić pianę z białek i dodać do masy serowej wymieszać delikatnie łyżką ma końcu dodać budynie dokładnie wymieszać
5) na podpieczony spód wyłożyć masę serową piec 50-60 minut w temperaturze 170 c
Komentarze