Sernik na kremówce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód sernika wymieszać i wyłożyć na formę z papierem do pieczenia. Jeśli twój piekarnik nie wypieka spodu ciast to najpierw podpiec spód, a później wylej masę serową i piecz 10 minut krócej.
2.Białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szklanki cukru. Następnie żółtka ubić z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na kogel-mogel.
3.Ubij kremówkę ,ale nie na sztywno. Tak aby ją dobrze spienić.
4.Do miski włóż kogel-mogel z żółtek, dodaj ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wlej kremówkę, delikatnie wymieszaj na małych obrotach miksera lub ręcznie łyżką , następnie dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
5.Mase serową przełóż na nasz spód i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Jeśli ciasto zacznie się z góry za mocno przypiekać to wstaw wyżej blaszkę z piekarnika i piecz dalej.
6.Po upieczeniu wystudź.
7.Wystudzone ciasto polukruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Porady
Lubię w tym serniku zmieniać spód na czekoladowy, za pomocą dodania kakao.
Komentarze