Sernik na herbatnikach kakaowych

4.47 (144 ocen)

polecam sernik z rodzynkami i skórką z pomaranczy na herbatnikach..

Składniki:

  • ser biały z wiaderka - 1 kg
    herbatniki kakaowe - 200 g
    budynie waniliowe - 2 op
    cukier waniliowy - 1 op
    jajka - 7 szt
    cukier - 3/4 szkl
    rodzynki - 10 dag
    skórka kandyzowana pomarańczowa - 10 dag
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.47 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na herbatnikach kakaowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy po łyżce ser biały z wiaderka i budyń w proszku. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki oraz skórkę kandyzowana z pomarańczy.
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masa twarogową za pomocą drewnianej łyżki.
    Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.
    Przekładamy na nie mase serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 60 minut w 180stC. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik jeszcze ok 10-15 minut w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować