Sernik na cynamonowej kruszonce

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Delikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu,bez udziwnień, uda się nawet początkującym,zachęcam do wypróbowania!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Forma 24/24 cm
    Kruszonka:
    25 dag mąki pszennej
    100 g masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    80 g cukru

    Masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu
    3/4 szklanki cukru
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    6 jaj
    60 g masła
    3/4 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    olejek pomarańczowy do ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na cynamonowej kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruszonka 1. Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części.
  • Masa serowa 2. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać.
  • przed pieczeniem 3. Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut.Studzić w lekko uchylonym piekarniku aż będzie całkiem zimny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować