Sernik na ciemnym cieście

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Sernik z przepisu mojej mamy. Hit na wiele okazji.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    4 jaja
    3/4 kostki margaryny
    3 łyżki śmietany 18 %
    3 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera
    6 jaj
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    olejek waniliowy
    1 budyń waniliowy

    oraz:
    lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na ciemnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek, białka zostawić do masy serowej. Żółtka, mąkę, margarynę i resztę składników zagnieść na kruche ciasto. Połowę ciasta włożyć do zamrażarki, a drugą połowę wyłożyć na blachę (25x36) wyścieloną papierem do pieczenia.
  • 2. Masa:
    Ser przemielić. Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy ser, a następnie budyń i olejek. Białka oraz białka zostawione od ciasta ubijamy na sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na ciasto.
  • 3. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzone ciasto. Piec 50 minut w 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować