Przepis dostałam od siostrzenicy, studentki, która wcześniej upiekła ciasto i był to jej sernikowy debiut, naprawdę udany. Dlatego poprosiłam ją o przepis.
2 godz.
Składniki:
Ciasto bananowe:
3 duże dojrzałe banany
75 g roztopionego masła
1 duże jajko
1 łyżka rumu
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki mąki
garść posiekanych orzechów włoskich
Masa serowa:
500 g zmielonego twarogu
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 duże jajka
Sernik na bananowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło, jajko, rum i krótko wymieszać. Na koniec dodać cukier, sodę oczyszczoną, mąkę, sól i orzechy. Całość wymieszać i wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. W tym czasie zrobić masę serową.
2.Wszystkie składniki na masę serową zmiksować, wylać na ciasto bananowe i ponownie piec w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut. Do piekarnika włożyć żaroodporną miseczkę z gorącą wodą. Ciasto umieścić nad miseczką.
Komentarze