sernik "Mozaika" (na półkruchym cieście)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rasowy, rozpływający się w ustach serniczek, łatwiuchny, nie może się nie udać :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej (optymalnie tortowej)
    250 gramów zimnej margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    3 jaja (M)
    szczypta soli

    dodatkowo:
    3 łyżki ciemnego kakao (z niewielkimi górkami)

    masa serowa:
    1 kg sera 3-krotnie mielonego (w wiaderku, miałam z Piątnicy)
    100 gramów stopionego i schłodzonego masła
    1 i 1/3 szklanki cukru
    2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
    1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40 gramów)
    5 jaj (M)
    szczypta soli do białek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik "mozaika" (na półkruchym cieście) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Twaróg i jaja wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy (mają mieć temp. pokojową).



    Mąkę przesiać z solą, cukrami i proszkiem do pieczenia, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać nożem na drobno.
    Potem wbić całe jaja, zagnieść ciasto, podzielić je na dwie równe części.
    Do jednej z nich dodać kakao, zagnieść dokładnie rozprowadzając je w cieście.

    Obie części ciasta (czarną i białą) podzielić na kolejne połówki (mają być dwie czarne i dwie białe).
  • xxx 2. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinkę do lodówki.


    Teraz zabieramy się za masę serową.
    Żółtka razem z cukrem kryształem i waniliowym ubijamy na puszystą piankę mikserem na najwyższych obrotach.
    Do dużej michy przekładamy twaróg, wlewamy piankę żółtkową, miksujemy do połączenia składników (nie za długo), potem wlewamy przestudzony tłuszcz, znów krótko miksujemy do połączenia.

    Następnie do masy wsypujemy proszek budyniowy, krótko miksujemy.
    Z białek ubijamy sztywną bezę z dodatkiem szczypty soli (wsypanej na początku ubijania).
    Pianę przekładamy do masy serowej, mieszamy dokładnie, ale delikatnie łyżką.

    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia.

    Na spód układamy łatki z połówki ciasta białego i czarnego tak by tworzyło "mozaikę".

    UWAGA: Jeśli ciasto mocno się klei, można zwilżyć dłonie zimną wodą (zwilżyć, nie zamoczyć), będzie łatwiej.
  • 3. Na ciasto wylewamy masę serową.
    Na masę znów delikatnie układamy łatki czarne i białe z pozostałego ciasta.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 65 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    UWAGA: Jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta będzie się zbyt mocno przypiekał, przykryjmy go folią alu i pieczmy spokojnie dalej.

    Po wyłączeniu piecyka sernik studzimy przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem ciasto wyjmujemy na blat do całkowitego wystygnięcia.

    Serniczek możemy z wierzchu oprószyć cukrem pudrem, smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować