Sernik mokka z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Delikatny, puszysty i pachnący sernik z brzoskwiniami, gorąco polecam :)

Składniki:

  • NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM
    CIASTO:
    150 g masła
    8 łyżeczek cappuccino karmelowego
    280-300 g mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g cukru
    jajko
    MASA SEROWA:
    500 g sera mielonego na sernik
    3 jajka
    125 g miękkiego masła
    100 g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    DODATKOWO:
    puszka 850 g połówek brzoskwiń w lekkim syropie
    masło do wysmarowania tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kawy Cappuccino

Sernik mokka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Masło rozpuścić w rondelku i podgrzać aby było ciepłe.
    Wsypać cappuccino, wymieszać aż się rozpuści i odstawić do przestudzenia.
    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać.
    Do sypkich składników wbić całe jajko i wlać przestudzone masło.
    Najpierw wymieszać łyżką, potem dłonią szybko zagnieść ciasto, uformować je w wałek, zawinąć w folię kanapkową i włożyć do zamrażalnika na 30 minut lub na kilka godzin do lodówki (można na całą noc).
  • 2. MASA SEROWA:
    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć go obręczą.
    Oddzielnymi kawałkami papieru wyłożyć boki (można posmarować obręcz masłem, żeby się lepiej przykleiły.
    Połówki brzoskwiń osączyć z syropu i każdą z nich pokroić na 4-5 części.
    Jajka wybić oddzielając żółtka od białek.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera.
    Do utartej masy wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 155 stopni z termo obiegiem (175 stopni bez termo obiegu).
    Na dno tortownicy zetrzeć na tarce o dużych oczkach 2/3 ciasta.
    Na to wyłożyć masę serową i lekko powciskać w nią kawałki brzoskwiń.
    Na wierzchu rozkruszyć palcami lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
    Tortownicę wstawić do piekarnika i piec przez 60-70 minut.
    Po tym czasie piekarnik wyłączyć i leciutko uchylić drzwiczki, pozostawiając w nim ciasto, dopóki piekarnik całkiem nie wystygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kakao Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.99 (189 ocen)

Sernik z brzoskwiniami

To może cię zainteresować