Delikatny, puszysty i pachnący sernik z brzoskwiniami, gorąco polecam :)
Składniki:
NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM
CIASTO:
150 g masła
8 łyżeczek cappuccino karmelowego
280-300 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
jajko
MASA SEROWA:
500 g sera mielonego na sernik
3 jajka
125 g miękkiego masła
100 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
DODATKOWO:
puszka 850 g połówek brzoskwiń w lekkim syropie
masło do wysmarowania tortownicy
Sernik mokka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Masło rozpuścić w rondelku i podgrzać aby było ciepłe.
Wsypać cappuccino, wymieszać aż się rozpuści i odstawić do przestudzenia.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać.
Do sypkich składników wbić całe jajko i wlać przestudzone masło.
Najpierw wymieszać łyżką, potem dłonią szybko zagnieść ciasto, uformować je w wałek, zawinąć w folię kanapkową i włożyć do zamrażalnika na 30 minut lub na kilka godzin do lodówki (można na całą noc).
2.MASA SEROWA:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć go obręczą.
Oddzielnymi kawałkami papieru wyłożyć boki (można posmarować obręcz masłem, żeby się lepiej przykleiły.
Połówki brzoskwiń osączyć z syropu i każdą z nich pokroić na 4-5 części.
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera.
Do utartej masy wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową.
3.Piekarnik rozgrzać do temperatury 155 stopni z termo obiegiem (175 stopni bez termo obiegu).
Na dno tortownicy zetrzeć na tarce o dużych oczkach 2/3 ciasta.
Na to wyłożyć masę serową i lekko powciskać w nią kawałki brzoskwiń.
Na wierzchu rozkruszyć palcami lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec przez 60-70 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć i leciutko uchylić drzwiczki, pozostawiając w nim ciasto, dopóki piekarnik całkiem nie wystygnie.
Komentarze