sernik ulubiony

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to ulubione ciasto moje i mojego męża. Bez niego nie ma urodzin, imienin, ani świąt. Kto wypróbuje - nie będzie żałował.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - na kruche ciasto:
    10 dkg masła (1/2 kostki)
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany

    - na masę serową:
    1 kg twarogu
    6 dużych jajek
    20 dkg masła
    25 dkg cukru pudru
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    skórka z cytryny
    3-4 łyżki bułki tartej drobno mielonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobina soli do ubicia piany

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik ulubiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik po upieczeniu 1. Ciasto:
    posiekać masło z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki.
    W tym czasie przygotować blachę, nagrzać piekarnik i przyrządzić masę serową.
    Masło utrzeć z cukrem dodając po żółtku. Następnie dodać budyń, bułkę tartą i skórkę z cytryny. Potem dodać ser. Chwilę ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w tem. 180 oC ok. 60 min.

Porady

Jest to tzw. sernik baza. Można go dowolnie modyfikować w zależności od tego co kto lubi, dodając do masy serowej tradycyjne rodzynki lub np. brzoskwinie z puszki . Można też najpierw lekko zrumienić w piekarniku kruchy spód, potem posmarować go konfiturą z róży, na to nałożyć masę serową i piec dalej. Można też zrumienić na patelni płatki migdałów z dodatkiem masła i miodu to wyłożyć na masę serową przed pieczeniem. Wówczas będzie to sernik migdałowy itd. Można też sernik polać lukrem albo czekoladą lub posypać kruszonką. Możliwości jest mnóstwo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować