Sernik mojej Mamy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten przepis przekazała mi moja mama ,która od lat go robi i zawsze ciasto wygląda oraz smakuje cudownie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka (Delfika) ,
    6 jajek ,
    1/2 kostki masła (miękkiego) ,
    1 szklanka cukru ,
    2 łyżki mąki ,
    1 opakowanie cukru waniliowego ,
    1 opakowanie budyniu waniliowego ,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
    ok. 100 g bakalii (suszone morele , rodzynki ) ,

    Do przygotowania tortownicy :
    masło do posmarowania ,
    bułka tarta do posypania ,

Sernik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone morele należy pokroić w kosteczkę , a rodzynki sparzyć oraz osuszyć. Masło wcześniej rozpuścić i ostudzić.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  • 3. Stopniowo - cały czas ubijając dodawać twaróg , mąke ,
    masło ( rozpuszczone i ostudzone ) , budyń, proszek do pieczenia .
  • 4. następnie dodać bakalie ( najlepiej oprószyć je mąką, aby rozprowadziły się po całym cieście ,a nie tylko na dnie ciasta ).
  • 5. Z białek ubić pianę i delikatnie dodając ją wymieszać z wcześniej przygotowaną masą
  • 6. Gotową masę przelać do wysmarowanej oraz oprószonej bułką tartą tortownice ( średnica 23 cm ).
  • 7. Piec przez 1,5 h w temperaturze 170 stopni C. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Porady

Po ostudzeniu ciasta można je posypać cukrem pudrem , bądź polać gorzką czekolada (rozpuszczoną )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy