Sernik mleczno-truskawkowy

0 (0 ocen)

Dla fanów serników

Składniki:

  • Tortownica 18 cm:

    10 biszkoptów okrągłych,
    6 łyżek stopionego masła

    Warstwa serowa:

    400 g tłustego twarogu,
    400 ml śmietanki kremówki,
    400 g truskawek,
    10 łyżek cukru pudru,
    4 łyżki mleka w proszku,
    1 łyżka Amaretto lub odrobina aromatu migdałowego,
    2 pełne łyżeczki żelatyny.

Sernik mleczno-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty zmiksować z masłem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wysypać biszkoptową masę. Docisnąć. Wstawić do lodówki.
  • 2. Twaróg zmiksować ze śmietaną i truskawkami na gładki krem (nie mieliłam twarogu). Dodać cukier puder, mleko w proszku, Amaretto. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jeszcze ciepłą dodać do masy serowej, cały czas miksując. Masę przelać na spód i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godzin. Wierzch można ozdobić truskawkami zalanymi galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy