Sernik matcha, jest to sernik z zieloną herbatą matcha. Do masy serowej oprócz herbaty dodałam posiekane ciastka typu oreo. Całość ozdobiłam miętową chmurką z bitej śmietany. Całość nie tylko świetnie się prezentuje ale i smakuje.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
Spód:
200 g kakaowych herbatników
1 łyżka kakao
100 g masła
Masa serowa:
800 g twarogu na sernik
220 g cukru
160 g gęstej kwaśnej śmietany 18 %
5 jaj
10 ciasteczek typu oreo
2 pełne łyżeczki Matchy
1 budyń śmietankowy
Miętowa chmurka:
300 ml śmietanki 30%
20 ml likieru miętowego lub kropel esencji miętowej
1 śmietanfix
Sernik matcha z miętową chmurką i oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrabniamy blenderem na proszek, dodajemy kakao i łączymy z miękkim masłem dokładnie mieszając do połączenia składników,. Przygotowanymi ciastkami wykładamy tortownicę
o średnicy 24 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki. Do nagrzanego piekarnika
do 175 stopni wkładamy na dolną półkę naczynie z wodą dzięki któremu nasz sernik nie popęka. Jajka miksujemy z cukrem dodajemy stopniowo twaróg i śmietanę. Wsypujemy matchę, proszek budyniowym i posiekane ciastka. Miksujemy aż masa dobrze się połączy a następnie wylewamy
na przygotowany spód.
Ser ubijamy z cukrem. Dodajemy śmietanę i po jednym jajku. Następnie matchę mieszamy
z proszkiem budyniu i dosypujemy do masy serowej. Miksujemy, aż utworzy się jednolita masa.
Ser wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut. Ciasto stopniowo studzimy w otwartym piekarniku, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem przygotowujemy miętową chmurkę. Śmietanę dobrze ubijamy wsypujemy śmietanfix i likier miętowy. Dekorujemy sernik śmietaną ciasteczkami i matchą.
Komentarze