Sernik lejący z rosą

4.49 (150 ocen)

  • 2 godz.

Nie znam osoby, która mu się oprze

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    • 25 dkg mąki
    • 10 dkg margaryny
    • 10 dkg cukru pudru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa
    • 1 kg sera mielonego
    • 2 jajka
    • 4 żółtka
    • 1 szklanka cukru
    • 2 cukry waniliowe
    • 2 budynie waniliowe
    • ½ szklanki oleju
    • 3 szklanki mleka 2 %
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik lejący z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Ciastem wyklejamy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do pieczenia.
  • 2. MASA
    Całe jajka i 4 żółtka, szklankę cukru i cukry waniliowe ubijamy na pianę. Dodajemy ser i ciągle ubijając dodajemy budynie, olej i mleko. UWAGA: masa ma płynną konsystencję, należy zmniejszyć obroty miksera.
    Masę wylewamy na blachę wylepioną ciastem. Posypujemy rodzynkami.
    Ciasto ostrożnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50-60 min. w temperaturze 180-200 oC.
  • sernik lejący z rosą 3. PIANA
    Pozostałe białka ubijamy na pianę z 1 szklanką cukru. Po upieczeniu ciasta wylewamy ją na masę serową i pieczemy na złoty kolor.
    Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy, powinna się wówczas pojawić rosa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować