Sernik lejący z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Ciastem wyklejamy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do pieczenia.
2.MASA
Całe jajka i 4 żółtka, szklankę cukru i cukry waniliowe ubijamy na pianę. Dodajemy ser i ciągle ubijając dodajemy budynie, olej i mleko. UWAGA: masa ma płynną konsystencję, należy zmniejszyć obroty miksera.
Masę wylewamy na blachę wylepioną ciastem. Posypujemy rodzynkami.
Ciasto ostrożnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50-60 min. w temperaturze 180-200 oC.
3.PIANA
Pozostałe białka ubijamy na pianę z 1 szklanką cukru. Po upieczeniu ciasta wylewamy ją na masę serową i pieczemy na złoty kolor.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy, powinna się wówczas pojawić rosa.
Komentarze