Sernik laskowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Puszysty sernik na kruchym spodzie z orzechami laskowymi, polany słodkim karmelowym sosem. W sam raz na jesienną porę roku, idealny do kawy lub mocnej herbaty.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    50g masła
    50g orzechów laskowych
    1,5 łyżki cukru brązowego
    1 żółtko
    pół szklanki mąki pszennej

    Masa serowa:
    0,5kg twarogu sernikowego (lub twarogu zmielonego trzykrotnie)
    4 jajka (rozdzielone) + 1 białko (które zostało z kruchego spodu)
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru brązowego

    Sos karmelowy:
    2 łyżki masła
    5 łyżek cukru brązowego
    3-4 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    50g orzechów laskowych


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik laskowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od lekkiego uprażenia wszystkich orzechów laskowych. Obieramy je ze skórki, dzielimy na dwie porcje (jedna będzie potrzebna do spodu, druga na wierz sernika). Jedną z porcji orzechów siekamy na drobne kawałki (nie mielimy!).
  • 2. Przygotowujemy spód.
    W misce ucieramy masło z żółtkiem i cukrem brązowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto (powinno być bardzo miękkie, jednak jeśli klei się zbyt mocno - dodajemy odrobinę więcej mąki). Na końcu wsypujemy posiekane orzechy i zagniatamy jeszcze raz.
    Ciastem wylepiamy dno wcześniej przygotowanej tortownicy o średnicy 22-25cm. Wkładamy do lodówki i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 3. Masa serowa:
    Oddzielamy białka od żółtek - białka do miski, żółtka mieszamy ze śmietaną.
    Twaróg sernikowy miksujemy na wysoki obrotach i dodajemy do niego "masę"z żółtek. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle miksując. Na koniec wsypujemy łyżkę mąki i miksujemy jeszcze przez chwilę do uzyskania gładkiej masy.
    W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Wlewamy do nich masę serową i delikatnie mieszamy łyżką tak, aby piana nie opadła.
  • 4. Do piekarnika wstawiamy nasz wcześniej przygotowany spód i podpiekamy go ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wylewamy na niego powoli naszą masę serową. Ponownie wstawiamy do piekarnika (ciągle rozgrzanego do 180 stopni). Po upływie 20 minut zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik kolejne 30-40 minut.
    Wyłączamy piekarnik i uchylamy odrobinę drzwiczki. Sernik zostawiamy około godziny w uchylonym piekarniku (dzięki temu nie opadnie).
  • 5. Przygotowujemy sos karmelowy.
    W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dolewamy zimne mleko (uwaga, będzie skwierczało :) ) i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (gęstość masy zależy od własnego upodobania,a dokładniej od ilości dodanego przez nas mleka).
  • 6. Na wyjęty już z piekarnika sernik wysypujemy orzechy laskowe i polewamy wierzch sosem karmelowym (tak, żeby je przykryć i "przykleić" ciasta).*

    Wstawiamy sernik do lodówki na co najmniej 3 godziny.

    Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik uwalniamy z formy dopiero po wystudzeniu, tak, żeby go nie poszarpać (jest bardzo delikatny). *Jeżeli chcemy być pewni, że orzechy przykleją się do ciasta, możemy zmieszać je z częścią masy karmelowej, wysypać na wierzch i dopiero polać resztą sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery Ser biały Twaróg Orzechy laskowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować