Sernik łaciaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Wszystkie podane składniki utrzeć razem na gładką masę. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
MASA SEROWA
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć z resztą składników (oprócz kakao). Na samym końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masa serową najlepiej drewnianą łyżką. Dokładnie razem wymieszać na gładką masę. 1/3 masy serowej odłożyć i wymieszać ją z kakaem.
Masę serową przełożyć na surowy spód wyłożony wcześniej na blaszce z papierem do wypieków. Najpierw wyłożyć jasna masę serową, następnie tą z kakaem tak, żeby powstały naprzemienne paski. Piec 1 godzinę w 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić. Dowolnie udekorować.
Komentarze