SERNIK KRÓWKOWY

0 (0 ocen)

Dobry pomysł na wykorzystanie zalegających w szafce płatków śniadaniowych, a sam sernik w smaku jest delikatny, kremowy.

Składniki:

  • Spód:
    - 170g płatków śniadaniowych Lion
    - 50g herbatników maślanych
    - 150g masła lub margaryny

    Sernik:
    - 1 kg sera z wiaderka
    - 3 jajka
    - 1 budyń waniliowy
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - puszka masy krówki

    Polewa:
    - 2 łyżki mleka
    - 100g cukierków krówki

    Dodatkowo:
    - płatki migdałowe

Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki pokruszyć na piasek. Wymieszać z roztopionym masłem i płatkami śniadaniowymi. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 26cm. Lekko ugnieść.
  • 2. Sernik: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Wylać na przygotowany spód i upiec w 150 stopniach przez godzinę. Studzić w piekarniku a później całą noc w lodówce.
  • 3. polewa: Cukierki pokroić w mniejsze kawałki i roztopić razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Ciepłą polewę rozsmarować na serniku i posypać płatkami migdałowymi.

Porady

- Najlepiej użyć formy całej, gdyż masło w czasie pieczenia przecieka w zwykłej tortownicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy