MASA SEROWA:
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu ( u mnie z wiaderka)
5 jajek
1 szkl.cukru
budyń śmietankowy (bez cukru)
kilka kropli aromatu waniliowego
Sernik królewski z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Wszystkie sypkie składniki przesiać na stolnicę, połączyć z żółtkami i margaryną. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą część włożyć do lodówki, drugą wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia (o śr.24/40 cm). (wcześniej można schłodzić). Piec 10 min w 180*C.
2..MASA SEROWA: żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę.Ucierając dodawać małymi porcjami ser, budyń i aromat. Na końcu połączyć z pozostałymi białkami ubitymi na sztywną pianę (łącznie będzie 9 białek). Połowę masy wyłożyć na podpieczone kruche ciasto, delikatnie wciskając ptasie mleczko i rozsmarować pozostałą masę. Na wierzch zetrzeć ciasto z lodówki.
3.Piec 15 minut w 180 st.,następnie zmniejszyć temp.do 160 st.i piec jeszcze ok.50 minut w 160 st. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Komentarze