Sernik królewski z ptasim mleczkiem

5 (194 ocen)

Pyszne ciasto z dodatkiem słodkiego ptasiego mleczka, któremu nikt nie potrafi się oprzeć.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    5 żółtek
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny (250gr)

    MASA SEROWA:
    1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu ( u mnie z wiaderka)
    5 jajek
    1 szkl.cukru
    budyń śmietankowy (bez cukru)
    kilka kropli aromatu waniliowego

    opakowanie ptasiego mleczka
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Ptasie mleczko Desery

Sernik królewski z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. CIASTO: Wszystkie sypkie składniki przesiać na stolnicę, połączyć z żółtkami i margaryną. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą część włożyć do lodówki, drugą wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia (o śr.24/40 cm). (wcześniej można schłodzić). Piec 10 min w 180*C.
  •  powciskaj ptasie mleczko w masę serową 2. .MASA SEROWA: żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę.Ucierając dodawać małymi porcjami ser, budyń i aromat. Na końcu połączyć z pozostałymi białkami ubitymi na sztywną pianę (łącznie będzie 9 białek). Połowę masy wyłożyć na podpieczone kruche ciasto, delikatnie wciskając ptasie mleczko i rozsmarować pozostałą masę. Na wierzch zetrzeć ciasto z lodówki.
  • przed pieczeniem 3. Piec 15 minut w 180 st.,następnie zmniejszyć temp.do 160 st.i piec jeszcze ok.50 minut w 160 st. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować