Sernik królewski z kajmakiem

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

pyszny dwusmakowy

Składniki:

  • Ciasto:
    3/5 kostki masła,
    2 jajka,
    1 ½ szkl. mąki,
    1/3 szkl. cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki śmietany

    Masa serowa:
    3/5 kostki masła,
    750 g twarogu,
    6 jajek,
    ¾ szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    200 g kajmaku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Sernik królewski z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    składniki na ciasto szybko zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalki. Resztą ciasta wykładamy spód tortownicy o śr. 26 cm.

    Masa serowa:
    Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg,
    oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kajmak, mieszamy.

    Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować