Sernik królewski

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis na sernik pochodzi od mamy, która jak przypuszczam również otrzymała go od swojej mamy. Faktem jest, iż ciasto znane u Nas od lat, niezmiennie królowało podczas świątecznych uroczystości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 żółtko
    - 125 g masła
    - 1 łyżka kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę serową:

    - 1 kg sera półtłustego lub tłustego
    - 250 g masła
    - 1,5 szklanki cukru
    - 4 duże jajka
    - 2 opak. budyniu waniliowego
    - 100 g rodzynek
    - 1 łyżka skórki pomarańczowej

    Wymiary formy: 21x33,5
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i schłodzić przez 1 godz. w lodówce.
  • 2. Przygotować masę serową: ser zmielić w maszynce (min. dwukrotnie). Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać żółtka a następnie stopniowo po łyżce sera oraz budynie. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką w powstałą masę serową. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową wcześniej namoczone przez chwilę we wrzątku.
  • 3. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zetrzeć na tarce jarzynowej na dno formy. Rozprowadzić równomiernie masę serową a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
  • 5. Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez następną godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować