Przepis na sernik pochodzi od mamy, która jak przypuszczam również otrzymała go od swojej mamy. Faktem jest, iż ciasto znane u Nas od lat, niezmiennie królowało podczas świątecznych uroczystości.
Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i schłodzić przez 1 godz. w lodówce.
2.Przygotować masę serową: ser zmielić w maszynce (min. dwukrotnie). Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać żółtka a następnie stopniowo po łyżce sera oraz budynie. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką w powstałą masę serową. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową wcześniej namoczone przez chwilę we wrzątku.
3.Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
4.Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zetrzeć na tarce jarzynowej na dno formy. Rozprowadzić równomiernie masę serową a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
5.Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez następną godzinę.
Komentarze