Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy miękkie ciasto, następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby stwardniało. W tym czasie możemy przygotować masę serową.
Biały ser najlepiej przepuścić przez maszynkę. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami w osobnej misce. Następnie dodajemy do niej zmielony ser i ucieramy wszystko na gładką masę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę i rodzynki. Pamiętajmy aby mieszać delikatnie, tak aby masa nie straciła swojej puszystości.
Kiedy ciasto w lodówce będzie twarde, dzielimy je na dwie części i pierwszą z nich ścieramy na tarce na dno blachy, później wykładamy masę serową i na wierzchu ponownie ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. godzinę.
Komentarze