SERNIK KRÓLEWSKI

5 (190 ocen)

Uwielbiam serniki w każdej odsłonie

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 3 szklanki mąki (o poj. 250 ml)
    - 25 dag margaryny Palma z murzynkiem (1 kostka)
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 żółtka
    - 2/3 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżki śmietany
    - 2 łyżki gorzkiego kakao

    Składniki na masę:
    - 1 kg sera
    - 4 jaja
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 10 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
    - 2/3 szklanki cukru oraz rodzynki
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy miękkie ciasto, następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby stwardniało. W tym czasie możemy przygotować masę serową.
    Biały ser najlepiej przepuścić przez maszynkę. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami w osobnej misce. Następnie dodajemy do niej zmielony ser i ucieramy wszystko na gładką masę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę i rodzynki. Pamiętajmy aby mieszać delikatnie, tak aby masa nie straciła swojej puszystości.
    Kiedy ciasto w lodówce będzie twarde, dzielimy je na dwie części i pierwszą z nich ścieramy na tarce na dno blachy, później wykładamy masę serową i na wierzchu ponownie ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować