- 1 kg sera we wiaderku ( u mnie president - jest najlepszy )
- 6 żółtek
- 1,5 szkl. cukru
- 6 białek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka margaryny
- kilka kropel olejku arakowego
Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wsypać na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie wstawić do lodówki.
2.Masa serowa - ubijać robotem margarynę z żółtkami i większą połową cukru. Następnie dodawać po łyżce sera, ciągle ubijając masę robotem. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
3.Na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyłożyć większą połowę ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta, startą na tarce o dużych oczkach.
Sernik piec około 1 godzinę 180 C. Wymiar blachy 36 x 25. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Komentarze