Jest to ciasto dla ludzi, którzy nie koniecznie przepadają za słodkimi deserami. Jeżeli wolisz słodsze serniki to radzę go trochę dosłodzić;)
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
Spód:
200g herbatników maślanych
90g roztopionego masła
Masa serowa:
800 g serka typu philadelphia
4 jajka
135 g cukru
135 g śmietany 18%
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
2 łyżki cytrynówki/ likieru pomarańczowego
Polewa:
1 biała czekolada
90 g śmietany 22%
skórka z 1 cytryny
Sernik kremowy - cytrynowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciastka miksujemy w malakserze i mieszamy z masłem. Wykładamy masę do tortownicy ( 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy, by miało równy spód. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ser. Następnie śmietany, sok z cytryny i alkohol. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z masą serową, którą wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy w 175 stopniach ok 1 h.
Po ok 15 minutach od wyciągnięcia ciasta. Przygotowujemy polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie mieszamy ze śmietaną i skórką cytrynową, całość dokładnie mieszamy i wylewamy na sernik. Najlepiej smakuje mocno schłodzony i leżakujący w lodówce przez noc.
Komentarze