Sernik krakowski z bakaliami

4.49 (185 ocen)

Sernik jest bardzo smaczny, na kruchym spodzie, najeżony sporą ilością bakalii, czyli właśnie tak jak lubimy. Polecam, jest idealny do kawy.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    100 g mąki pszennej
    150 g mąki krupczatki
    125 g cukru pudru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    125 g zimnej margaryny
    jajko

    Masa serowa:
    1 kg twarogu 3x zmielonego
    8 jaj
    100 g miękkiego masła
    250 g cukru pudru
    3 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej

    Lukier:
    2 szkl cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    odrobina wody
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik krakowski z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić.

    Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód.
    Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę.
    Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.
    Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować