Sernik krakowski z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić.
Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę.
Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.
Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem.
Komentarze