Ciasto:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
Masa serowa:
800 g sera chudego
4 jajka
200 g cukru pudru
100 g masła
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego
miąższ z 1 laski wanilii
50 g rodzynków
50 g smażonej skórki pomarańczowej
sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
masło do wysmarowania blachy
1 żółtko do posmarowania wierzchu
Sernik krakowski wg magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nożem siekamy zimne masło z mąką ,cukrem pudrem i solą.
2.Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto. Formujemy kulę ,owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min. Potem bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.
3.Nakłuwamy i pieczemy 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.
4.Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.
5.Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.
6.Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka ,ubijamy białka na pianę. Masę serową delikatnie ,acz stanowczo ,mieszamy z pianą ,dodając najpierw 1/3 ,a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii ,namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.
7.Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki. Układamy na masie serowej ozdobną kratkę. Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy. Wyłączamy piekarnik i czekamy ,aż ostygnie. Można ewentualnie uchylić drzwiczki.
Komentarze