• Sernik krakowski wg Magdy Gessler

    Dodane przez: Gregorhspeed

  • ...

  • Składniki


    Ciasto:
    200 g masła
    300 g mąki
    100 g cukru pudru
    szczypta soli
    2 żółtka
    Masa serowa:
    800 g sera chudego
    4 jajka
    200 g cukru pudru
    100 g masła
    1/2 szklanki śmietany
    2 łyżki budyniu waniliowego
    miąższ z 1 laski wanilii
    50 g rodzynków
    50 g smażonej skórki pomarańczowej
    sok z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania blachy
    1 żółtko do posmarowania wierzchu

  • Sposób przygotowania

    1.
    Sernik krakowski wg Magdy Gessler 2 - krok 1

    Nożem siekamy zimne masło z mąką ,cukrem pudrem i solą.

    2.
    Sernik krakowski wg Magdy Gessler 3 - krok 2

    Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto. Formujemy kulę ,owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min. Potem bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.

    3.
    Sernik krakowski wg Magdy Gessler 4 - krok 3

    Nakłuwamy i pieczemy 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.

    4.
    Sernik krakowski wg Magdy Gessler 5 - krok 4

    Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.

    5.
    Sernik krakowski wg Magdy Gessler 6 - krok 5

    Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.

    6.
    Sernik krakowski wg Magdy Gessler 7 - krok 6

    Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka ,ubijamy białka na pianę. Masę serową delikatnie ,acz stanowczo ,mieszamy z pianą ,dodając najpierw 1/3 ,a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii ,namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.

    7.
    Sernik krakowski wg Magdy Gessler 8 - krok 7

    Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki. Układamy na masie serowej ozdobną kratkę. Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy. Wyłączamy piekarnik i czekamy ,aż ostygnie. Można ewentualnie uchylić drzwiczki.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    Przepis nie ma słów kluczowych:

  • 1 komentarz

    • Gość
      2014-04-16T16:30:34+02:00 MACIEJ (gość) IP: 87.159.*.*
      Lubie gotować potrawy Magdy Gesler .Sernika nie udało mi się nigdy upiec dobrego ,ale ten jest super.SPRÓBUJ :

Dodane przez: Gregorhspeed

Gregorhspeed 710

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-24T20:30:06+01:00

3345 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »