Prosty, tradycyjny sernik z kokosem upieczony w specyficzny sposób. Wygląda zjawiskowo i apetycznie. Jest bardzo smaczny i wilgotny.
60 min
Składniki:
Masa serowa:
750 dag sera pełnotłustego 3 krotnie zmielonego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
10 dag masła
150 g wiórków kokosowych
1.Jajka roztrzepać z białym serem. Masło utrzeć z cukrem, a następnie porcjami dodawać ser z jajkami. Na sam koniec dodać wanilię i kokos, dokładnie wymieszać.
2.Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel, dodać kakao, masło, mleko, dżem i dokładnie zmieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy serowej robić kulki i układać obok siebie na spodzie, następnie zalać ser masą kakaową. Na wierzchu układać kulki serowe. Piec w 180*C przez ok 50 minut.
Komentarze