Delikatny sernik o wyraźnej kawowej nucie, zachwyci amatorów kawowych smaków,polecam na różne okazje w tym świąteczne.Inspiracją była gazetka Gotuj Krok po Kroku z moimi zmianami.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
15 dag mąki tortowej
80 g cukru
16 g cukru waniliowego
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu półtłustego
6 jaj od szczęśliwych kurek
1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ciemnego kakao
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
100 g masła
32 g cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki kukurydzianej
biała polewa do dekoracji
Sernik "kopiko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm.
2.Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić na sztywno połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać.
3.Podzielić masę na trzy części. Białą część wylać na kruchy kawowy spód do drugiej części wlać połowę zaparzonej kawy w 4-5 łyżkach gorącej wody –kawa ma być przestudzona. Wymieszać, wylać na białą masę serową wygładzić łyżką, do trzeciej części wlać resztę kawy i wsypać łyżeczkę ciemnego kakao wymieszać, wyłożyć na wierzch. Piec 50 minut w temp 175*c.
Komentarze