Sernik kokosowy z białą czekoladą

4.48 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam serniki,to jeden z najlepszych serników jakie jadłam i wcale nie potrzeba wiele czasu żeby go zrobić. Jeśli lubicie połączenie kokosu i białej czekolady to warto spróbować.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    200 g ciasteczek lub herbatników maślanych
    100 g roztopionego masła

    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu
    1 szklanka cukru
    200 ml śmietany 30%
    100 g białej czekolady
    100 g wiórek kokosowych
    5 jajek
    2 budynie waniliowe

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    50 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik kokosowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik 1. Ciasteczka zmielić blenderem na pył,dodać roztopione masło.Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(tylko spód) i przełożyć naszą masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

    W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę i w ciepłej rozpuszczamy białą czekoladę,pozostawiamy do wystudzenia.

    w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz śmietany z białą czekoladą.Miksujemy wszystko na gładką masę.Gdy masa będzie w miarę zmiksowana dodajemy czekoladę ze śmietaną.Ponownie miksujemy,dopóki masa serowa nie zacznie tężeć(masa powinna mieć konsystencję średnio ubitej kremówki).Masę przelewamy na ciasteczkowy spód.Pieczemy 1 godz w temperaturze 170-180 stopni.Jeśli wierzch będzie szybko brązowiał przykryjcie górę folią aluminiową.Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami,wystudzony polewamy polewą.

    50 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej naszą białą czekoladę.

    Dobrze schłodzić sernik w lodówce minimum 4 godz,a najlepiej całą noc.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować