Sernik klasyczny

4.49 (167 ocen)

Pyszny serniczek, którego jednym ze składników są...ugotowane ziemniaki :) Dzięki nim sernik ma kremową konsystencję i nie kruszy się. Ponadto jest bardzo wilgotny, a takie serniki lubię najbardziej. Polecam :)

Składniki:

  • Kruchy spód:

    290 g mąki pszennej
    165 g masła, zimnego
    80 g cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    1300 g twarogu tłustego lub półtłustego ( można użyć zmielonego już sera z wiaderka, pod warunkiem, że będzie to ser bardzo dobrej jakości )
    260 g masła
    9 jajek
    390 g ugotowanych ziemniaków
    2 i 1/4 szklanki cukru pudru ( ja dałam 2 łyżki więcej )
    260 g kwaśnej śmietany 18 %
    4 łyżki budyniu waniliowego ( proszku )
    opcjonalnie - kilka kropel aromatu pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego
    opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik klasyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód:

    W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Przygotować formę o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na mniej więcej wielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

  • 3. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

    Twaróg zmielić razem z ugotowanymi i wystudzonymi ziemniakami, przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i odstawić aby przestygło.

    Do sera z ziemniakami dodać żółtka, wystudzone masło, cukier puder, śmietanę, proszek budyniowy i wybrany aromat ( jeśli używacie ). Wszystko zmiksować na średnich obrotach miksera, do połączenia się składników, nie dłużej. Uwaga: będzie potrzebna dość duża miska, masy serowej wyjdzie sporo.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy serowej ( można w 2 - 3 turach ) i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Na koniec wsypać bakalie ( jeśli używacie ) i wymieszać.
  • 5. Masę serową przelać na podpieczony i wystudzony kruchy spód. Wyrównać. Wstawić no piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast obniżyć temperaturę do 160°C ( najlepsza opcja pieczenia: grzanie góra - dół ). Sernik piec około 60 - 70 minut, aż wierzch będzie zarumieniony a środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty ( ja swój sernik piekłam 75 minut ). Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić w chłodne miejsce. Właściwej konsystencji nabierze na drugi dzień.

    Wierzch sernika można dowolnie udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Porady

Należy pamiętać aby nie wydłużać czasu pieczenia "na wszelki wypadek"; sernik dojdzie w gorącym piekarniku, a zbyt długie pieczenie może spowodować jego wysuszenie. Serniki podczas studzenia zazwyczaj trochę opadają ( zwłaszcza te, do których dodaje się ubitą pianę z białek ). Aby sernik równo opadał i nie powstawał dokoła wyższy "kołnierz", sernik należy po upieczeniu obkroić nożem wokół blachy, dzięki temu sernik pozostanie równy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować