Sernik KIWI

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 50 min

Zaskakujący w smaku, a jednocześnie delikatny i rozpływający się w ustach. Ciesżacy nie tylko podniebienie ale i oczy.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto kruche;
    -1szkl. mąki
    -5 łyżek cukru
    -1 jajko
    -7 dag margaryny
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -4 dag czekolady mlecznej

    Mus z kiwi:
    -1 kg kiwi
    -1/2 szkl. cukru
    -1/2 szkl. wody

    Masa serowa:
    -1 kg sera
    -1 margaryna
    -6 jajek
    -1 szkl cukru
    -1 cukier waniliowy
    -2 budynie
    -3 łyżki kaszy manny
    -2 szkl. musu z kiwi

    Pianka czekoladowa z kiwi:
    -1 szkl. kremówki
    -1/2 szkl. musu z kiwi
    -1/2 tabliczki białej czekolady
    -1 galaretka o smaku kiwi+1 szkl. wody gorącej
    -2 łyżeczkiżelatyny
    -1 śniezka
    -cukier puder wg, upodabań

    Polewa:
    -1/2 tabliczki czekolady
    -3-4 łyżki kremówki

    Ponadto:
    -starta biała czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Mus z kiwi: Kiwi obieramy, kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i wodę ,gotujemy do momentu aż kiwi będzie miękkie. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy na papkę. Nie blenderujemy. 2 szkl. musu odkładamy do sernika. Pozostały mus odkładamy do pianki, jeśli nie mamy 1/2 szkl.musu to dopełniamy wodą.
    .
  • 2. Ciasto kruche: czekoladę rozdrabniamy na drobne kawałki. Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę wraz z czekolada i zagniatamy ciasto. Schładzamy.
  • 3. Masa serowa:margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając.
    Miksując dodajemy po łyżce sera, budynie ,kaszę mannę, na końcu dodać mus z kiwi. Ubijamy piane na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.
  • 4. Ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy na tortownicę (śr.28 cm) , wylewamy masę serową . Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-80 min. studzimy w uchylonym piekarniku.
  • 5. Pianka czekoladowa z kiwi: galaretkę wraz z żelatyna rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody,studzimy. Wystudzona galaretkę łączymy z musem z kiwi. Kremówkę przelewamy do rondelka dodajemy czekoladę i rozpuszczamy na małym ogniu,studzimy.
    Do przestudzonej czekolady wsypujemy śnieżkę i cukier puder ubijamy, dodajemy mus z kiwi i dokładnie łączymy. Odstawiamy do stężenia.
  • 6. Polewa czekoladowa: czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Na wystudzony sernik wykładamy piankę czekoladową z kiwi. Boki sernika pokrywamy polewą czekoladową, pozostałą dekorujemy górę ciasta i posypujemy starta białą czekoladą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować