1..Mus z kiwi: Kiwi obieramy, kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i wodę ,gotujemy do momentu aż kiwi będzie miękkie. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy na papkę. Nie blenderujemy. 2 szkl. musu odkładamy do sernika. Pozostały mus odkładamy do pianki, jeśli nie mamy 1/2 szkl.musu to dopełniamy wodą.
.
2.Ciasto kruche: czekoladę rozdrabniamy na drobne kawałki. Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę wraz z czekolada i zagniatamy ciasto. Schładzamy.
3.Masa serowa:margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając.
Miksując dodajemy po łyżce sera, budynie ,kaszę mannę, na końcu dodać mus z kiwi. Ubijamy piane na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.
4.Ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy na tortownicę (śr.28 cm) , wylewamy masę serową . Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-80 min. studzimy w uchylonym piekarniku.
5.Pianka czekoladowa z kiwi: galaretkę wraz z żelatyna rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody,studzimy. Wystudzona galaretkę łączymy z musem z kiwi. Kremówkę przelewamy do rondelka dodajemy czekoladę i rozpuszczamy na małym ogniu,studzimy.
Do przestudzonej czekolady wsypujemy śnieżkę i cukier puder ubijamy, dodajemy mus z kiwi i dokładnie łączymy. Odstawiamy do stężenia.
6.Polewa czekoladowa: czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Na wystudzony sernik wykładamy piankę czekoladową z kiwi. Boki sernika pokrywamy polewą czekoladową, pozostałą dekorujemy górę ciasta i posypujemy starta białą czekoladą .
Komentarze