Uwielbiam serniki! Na ciepło, na zimno, z owocami, z galaretką, z pianką, w każdej postaci! Uwielbiam też kawę! Dlatego powstanie sernika o smaku kawowym wydaje się być połączeniem idealnym!
Sernik kawowy na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka owsiane, herbatniki oraz orzechy zmiksować na gładki, drobny pył. Dolać rozpuszczonego masła, wsypać do natłuszczonej tortownicy, docisnąć, uformować spód.
2.Śmietankę kremówkę podgrzać na małym ogniu, dodać kawę rozpuszczalną, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia kawy. Przestudzić.
3.W misie umieścić twaróg, jaja, brązowy cukier, cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodać łyżkę mąki pszennej oraz śmietankę z rozpuszczoną kawą. Miksować chwilę na niewielkich obrotach miksera, by składniki się wymieszały. Masę wylać na ciasteczkowo - orzechowy spód. Piec w piekarniku z parą* nagrzanym do 175'C przez 45-60 minut, aż do ścięcia się brzegów i wierzchu ciasta. Po upieczeniu studzić w piekarniku.
* na dnie piekarnika stawimy naczynie żaroodporne z wodą
4.Kiedy ciasto ostygnie, rozprowadzić po wierzchu masę krówkową (około 1/2 puszki, by ciasto nie było zbyt słodkie), ozdobić maczkiem dekoracyjnym lub bitą śmietaną.
Komentarze