Sernik kawowy na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam serniki! Na ciepło, na zimno, z owocami, z galaretką, z pianką, w każdej postaci! Uwielbiam też kawę! Dlatego powstanie sernika o smaku kawowym wydaje się być połączeniem idealnym!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPóD:
    - ciastka owsiane: 1 opakowanie
    - herbatniki małe: 5 opakowań
    - rozpuszczone masło: 50 gramów
    - orzechy włoskie zmielone: 15 sztuk
    - orzechy laskowe zmielone: 15 sztuk
    - migdały zmielone: 15 sztuk
    MASA:
    - mielony twaróg na sernik: 600 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - śmietanka kremówka: 125 mililitrów
    - brązowy cukier: 0.33 szklanki
    - cukier puder: 0.67 szklanki
    - cukier waniliowy 16g: 1 opakowanie
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - kawa rozpuszczalna: 4 łyżeczki
    WIERZCH:
    - masa krówkowa w puszcze: 0.5 opakowania
    - maczek dekoracyjny: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kawy Herbaty

Sernik kawowy na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik kawowy na orzechowym spodzie 1. Ciastka owsiane, herbatniki oraz orzechy zmiksować na gładki, drobny pył. Dolać rozpuszczonego masła, wsypać do natłuszczonej tortownicy, docisnąć, uformować spód.
  • 2. Śmietankę kremówkę podgrzać na małym ogniu, dodać kawę rozpuszczalną, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia kawy. Przestudzić.
  • Sernik kawowy na orzechowym spodzie 3. W misie umieścić twaróg, jaja, brązowy cukier, cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodać łyżkę mąki pszennej oraz śmietankę z rozpuszczoną kawą. Miksować chwilę na niewielkich obrotach miksera, by składniki się wymieszały. Masę wylać na ciasteczkowo - orzechowy spód. Piec w piekarniku z parą* nagrzanym do 175'C przez 45-60 minut, aż do ścięcia się brzegów i wierzchu ciasta. Po upieczeniu studzić w piekarniku.

    * na dnie piekarnika stawimy naczynie żaroodporne z wodą
  • 4. Kiedy ciasto ostygnie, rozprowadzić po wierzchu masę krówkową (około 1/2 puszki, by ciasto nie było zbyt słodkie), ozdobić maczkiem dekoracyjnym lub bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

To może cię zainteresować